Brunovského nasledovateľ Peter Kocák vystavuje v Prešove

12.01.2006 Prešov

Prešov 12. januára (TASR) - Kolekciu svojich vyše 100 grafických a maliarskych diel vystavuje v Prešove akademický maliar Peter Kocák, považovaný za nasledov...
Prešov 12. januára (TASR) - Kolekciu svojich vyše 100 grafických a maliarskych diel vystavuje v Prešove akademický maliar Peter Kocák, považovaný za nasledovateľa umeleckého odkazu Albína Brunovského.

Vernisáž výstavy nazvanej Schygra sa konala dnes v súkromnej galérii Átrium.
Ako 44-ročný Kocák zvýraznil, verejnosti v meste svojho pôsobenia sa ešte doteraz nikdy nepredstavil takým širokým a uceleným výberom. Pre TASR povedal, že je to väčšia časť celej jeho tvorby, ktorú má k dispozícii asi za desať rokov. Na margo názvu výstavy Schygra uviedol, že naznačuje rozídenie osobnosti alebo rozídenie umeleckého diela. Vysvetlil, že na jednej strane sú prezentované úplne abstraktné veci a na druhej úplne realistické figúry, čo znamená protichodné výtvarné názory. \"Tvoria ale dve strany jednej mince, \" dodal. Aj preto, že aj maliar musí z niečoho žiť, a na druhej strane chce zostať nezávislým umelcom.
Dovedna 80 vystavovaných diel malej grafiky, voľných grafických listov v štýle \"péefiek\" a ex libris reprezentuje výraznú črtu Kocákovej tvorby. V nej je k Brunovskému, ako sám povedal, najbližšie technicky aj ideovo. Obrazy, zväčša olejomaľby, sú na jedinú tému - zenbudhizmus. Autor ich nerámuje, lebo v týchto náboženských predstavách rám neexistuje. Kocák si dávnejšie zamiloval východnú kultúru – Japonsko, Čínu, Kóreu. Po japonsky sa učí už 25 rokov a originálnym darom je šiltovka popísaná ním v japončine.
Riaditeľ galérie Átrium Stanislav Šalko s úsmevom dodal, že minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Pavol Prokopovič môže len snívať o tom, kde všade Kocák, jeho kamarát z detstva strávenom v Stropkove, napríklad v roku 2005 bol so svojimi dielami - v Bulharsku, Japonsku, v USA.
Kocák sa venuje aj pedagogickej práci na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.
Výstava v Átriu potrvá do konca marca. V lete má Kocák vystavovať v Taliansku.
 

Vyberte región

mark